
Finsko není pouze zemí tisíců jezer, ale také místem, kde můžete ochutnat spoustu výborných jídel.
Finskou kulinářskou tradici ovlivnili především jeho dva sousední státy – Švédsko, kterého bylo Finsko součástí do roku 1809, a Rusko, ke kterému se připojilo stejného roku. Ze Švédska si finská kuchyně vzala spoustu receptů na různé úpravy ryb, ať už zasyrova nebo tepelně upravené a masové kuličky. Z Ruska jsou pak hlavně dnes karelské speciality, jako karelské pirožky nebo karelská pečeně. Kromě těchto velmi tradičních jídel je zde velmi znát východní vliv při používání kořenové zeleniny.
Finové při vaření hodně čerpají z vlastní přírody a tak kromě místního masa hodně konzumují lesní bobule jako brusinky, borůvky nebo morušky.
Základem mnoha finských pokrmů jsou ryby, jako je losos, síh, candát a sleď, které se často podávají v různých podobách – uzené, grilované, marinované či pečené.
Mezi ikonická finská jídla patří například ‚Lohikeitto‘, jemná krémová lososová polévka s bramborem a kopr, nebo ‚Kalakukko‘, tradiční finský pokrm z těsta plněný rybou a vepřovým masem. A kdo by neznal slavné finské palačinky ‚Pannukakku‘ podávané s ovocem a šlehačkou?
Připojte se k nám na cestě objevování jedinečného kulinářského pokladu severní Evropy a přeneseme vás na chuťovou výpravu, která osloví vaše smysly a zanechá vám nezapomenutelné gastronomické zážitky.